Η βόλτα στα γραφικά σοκάκια του πετρόχτιστου χωριού Δαμαλά θα σας οδηγήσει στη μικρή πλατεία που “κρύβει” έναν εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο, το αναπαλαιωμένο παραδοσιακό ελαιοτριβείο.

Μέχρι το 2000, ο χρόνος είχε αφήσει έντονα τα σημάδια του στο ελαιοτριβείο. Ο Σύλλογος Δαμαλιωτών Νάξου όμως αποφάσισε να δώσει και πάλι ζωή στον ερειπωμένο χώρο. Το ελαιοτριβειο αναπαλαιώθηκε  με αγάπη, μεράκι και σεβασμό στην ιστορία του.

Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να δει και να επεξεργαστεί  τον μεγάλο κύλινδρο, τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι του χωριού για να παράγουν το λάδι αλλά και να θαυμάσει την μοναδική αρχιτεκτονική του πετρόχτιστου κτιρίου.

Στους τοίχους υπάρχουν κείμενα που περιγράφουν όλη την διαδικασία παραγωγής λαδιού, από τη συγκομιδή της ελιάς, μέχρι το τελικό στάδιο, τότε που το ολόφρεσκο ελαιόλαδο είναι έτοιμο να φτάσει στο τραπέζι.

Η είσοδος στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο του Δαμαλά είναι ελεύθερη και ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό όλο τον χρόνο. Στην είσοδο του ελαιοτριβείου υπάρχουν βιβλία με την ιστορία του που μπορεί να πάρει φεύγοντας ο επισκέπτης, αρκεί να ρίξει στο κουτί το χρηματικό αντίτιμο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: