Το Ιερό του θεού Διόνυσου στα Ύρια

Στην περιοχή των Υρίων, συναντάμε το Ιερό του θεού Διόνυσου στα Ύρια, που από τους ιστορικούς θεωρείται ο πρόδρομος του Παρθενώνα.

Το Ιερό του θεού Διόνυσου στα Ύρια

Τοποθεσία:

Το Ιερό του Διονύσου βρίσκεται στα Ύρια, λίγα λεπτά μακριά από το χωριό Άγιος Αρσένιος και περίπου 10 χλμ από τη Χώρα.

Το Ιερό του θεού Διόνυσου στα Ύρια

Ιστορία:

Στο Ιερό του Διόνυσου θα δείτε μαρμάρινες στήλες του 6ο αιώνα π.Χ. ενώ κάτω από το αρχαιολογικό χώρο των Υρίων βρέθηκαν βάσεις κι άλλων ναών.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, η λατρεία στον συγκεκριμένο χώρο ξεκίνησε τον 14ο αιώνα και στην πορεία φτιάχτηκαν στο ίδιο σημείο άλλοι τέσσερις ναοί.

Ο πρώτος ναός, καταστράφηκε από ένα ποτάμι που υπήρχε στην περιοχή.

Οι επόμενοι ναοί καταστράφηκαν επίσης από πλημμύρες για αυτό το λόγο και η λατρεία του θεού Διόνυσου γινόταν στο ύπαιθρο.

Ο τελευταίος ναός χτίστηκε περίπου το 550 π.Χ. αλλά καταστράφηκε από του χριστιανούς για να χτιστεί στη θέση του μια εκκλησία.

Αυτό έγινε τον 2ο αιώνα μ.Χ, αλλά η εκκλησία καταστράφηκε και πάλι από πλημμύρες.

Έτσι, αρκετά χρόνια αργότερα, πήραν τα μαρμάρινα κομμάτια του κατεστραμμένου ναού ως οικοδομικό υλικό και έφτιαξαν λίγο πιο μακριά τον ναό του Αγίου Γεωργίου.

Τα μέρη του Ιερού βρέθηκαν στο γειτονικό χωριό που λέγεται Γλινάδο αλλά και στην θάλασσα.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων βρέθηκε και ένα άγαλμα του θεού Διόνυσου που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας.

Το Ιερό του θεού Διόνυσου στα Ύρια

Η επίσκεψη στα Ύρια:

Τον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να τον επισκεφτείτε καθημερινά από τις 08:30 έως τις 15:00 εκτός από την Δευτέρα που παραμένει κλειστός.

Μοναδική στιγμή για να επισκεφτείτε το Ιερό του θεού Διόνυσου στα Ύρια είναι κατά τη διάρκεια της Πανσέληνου του Αυγούστου, όπου ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό.

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με το λεωφορείο ως τον Άγιο Αρσένιο.

Το ιερό απέχει από το χωρίο περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: