Πορτάρα

Ποια είναι τα 5 χωριά που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο; Οι αναγνώστες του My Naxos, επέλεξαν και ψήφισαν μέσω της σελίδας μας στο facebook.

Απείρανθος:

Η διάσημη Απείρανθος, βρίσκεται 32 χλμ. βορειοδυτικά της Χώρας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών, οι καλοδιατηρημένες εκκλησίες και τα τέσσερα μουσεία.

Φιλώτι:

Το χωριό Φιλώτι βρίσκεται 18,3 χλμ ανατολικά της Χώρας της Νάξου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και το μεγαλύτερο χωριό των Κύκλαδων.

Έχει πλούσια ιστορία, πολλά και σημαντικά μνημεία και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εκείνους που αγαπούν την πεζοπορία, μιας και υπάρχουν πολλά περιπατητικά μονοπάτια. 

Απόλλωνας:

Το χωριό Απόλλωνας βρίσκεται 54 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας.

Το γραφικό λιμανάκι του, το άγαλμα του Κούρου αλλά και η παραλία του χωριού, αποτελούν σημεία αναφοράς της περιοχής αλλά και αφορμή για μια εξόρμηση στο βόρειο τμήμα της Νάξου. 

Χαλκί:

Το χωριό Χαλκί βρίσκεται 15 χλμ. ανατολικά της Χώρας της Νάξου.

Τα αρχοντικά, οι επιβλητικοί πύργοι και οι βυζαντινές εκκλησίες, μαρτυρούν πως κάποτε το χωριό γνώρισε εποχές δόξας.

Το Χαλκί -αλλιώς λέγεται και Τραγαία- ήταν πριν από πολλά χρόνια η πρωτεύουσα του νησιού.

Κόρωνος:

Το χωριό Κόρωνος βρίσκεται 30χλμ βορειοανατολικά της Χώρας Νάξου και δίκαιως έχει χαρακτηριστεί, από το Nation Geographic ως ένα από τα ωραιότερα χωριά των Κυκλάδων.

Τα κάτασπρα σπίτια, η ιστορία, οι γεύσεις και οι κάτοικοι με το γλωσσικό ιδίωμα και τα κοτσάκια (αυτοσχέδια ποιήματα) την κατατάσσουν ως έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στη Νάξο.