Διάρκεια: 2 – 3 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 6/10

Σε αυτή τη διαδρομή που μας περιέγραψε η κα Κατερίνα Βερυκόκκου, θα απολαύσεις την μοναδική θέα από ψηλά, θα δεις το μεγαλύτερο δέντρο του νησιού ενώ θα μπορέσεις, εφόσον η εποχή και η διάθεση σου το επιτρέπουν, να μαζέψεις άγρια βουνίσια χόρτα.

Σχεδόν μισή ώρα μετά το χωριό Φιλώτι, με κατεύθυνση προς Δανακό θα βρείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας από όπου και ξεκινάει αυτή η διαδρομή που θα σας περιγράψουμε.

Από την Αγία Μαρίνα λοιπόν ξεκινάς, ακολουθείς αριστερά τον χωματόδρομο, περνάς από τη Μονή του Φωτοδότη και παίρνεις το μονοπάτι προς την Απείρανθο.

Ανεβαίνοντας στο ύψωμα θα απολαύσετε τη θέα: βλέπετε τους πρόποδες του « Φαναριού τ’ Απεράθου», ενώ δεξιά, στην κορυφή, βλέπεις την Χρυσοπηγή.

Δεξιά υπάρχει μια περιοχή με μητάτα και παλιά πατητήρια που λέγεται «Καρκός». Αμέσως μετά θα περάσετε από το δάσος, θα το διασχίσετε για να καταλήξετε στην Χρυσοπηγή.

Σε αυτό το δάσος θα δείτε και το μεγαλύτερο σε διάμετρο δέντρο της Νάξου. Πρόκειται για μια βελανιδιά που η ακτίνα των κλαδιών της ξεπερνάει τα 40 μέτρα.

Ανοίγεις μια πρόχειρη πόρτα («αμπασιά» την λένε οι ντόπιοι και είναι η είσοδος του κτήματος) και στην κορυφή βλέπεις τον μικρό ναό της Χρυσοπηγής ο οποίος είναι μισογκρεμισμένος. Αξίζει την προσοχή του περιπατητή ένα μητάτο, που έχει λιθόστρωτη/πλακόστρωτη στέγη.

Βγαίνεις και πάλι από την αμπασιά και παίρνεις το μονοπάτι αριστερά και βγαίνεις στον παλιό οικισμό και ακολουθείς τον δρόμο της επιστροφής!

Τip 1: Πριν ξεκινήσεις, ρώτα τους ντόπιους, αν η διαδρομή είναι ακόμα προσβάσιμη. Συχνά οι καιρικές συνθήκες αλλοιώνουν τα μονοπάτια και τα καθιστούν μη προσβάσιμα.

Τip 2: Αν σου αρέσουν και γνωρίζεις τα άγρια βουνίσια χόρτα, όταν επισκεφτείς το μέρος φθινόπωρο ή χειμώνα, θα βρεις να μαζέψεις κυρίως ραδίκια. Πάρε μαζί σου λοιπόν μια σακούλα και έναν σουγιά!