Είναι τοπική σπεσιαλιτέ και σίγουρα την ακούσετε να την αναφέρουν οι ντόπιοι. Και το όνομα αυτής «κόκκορας χωριάτικος».

Αν ρωτήσετε κάποιον Ναξιώτη, που θα γευθείτε τον καλύτερο , σίγουρα θα σου πουν στις Μέλανες! Ένα χωριό που φημίζεται για τη συγκεκριμένη συνταγή που συνοδεύεται από χοντρό μακαρόνι.

Διαδρομή:

Κατευθύνεστε προς τον δρόμο που οδηγεί στα χωριά στο κέντρο του νησιού και στην πρώτη διασταύρωση μένετε αριστερά ακολουθώντας τις πινακίδες προς Μέλανες. Στην επόμενη διασταύρωση στρίβετε αριστερά και μετά από 800 μέτρα περίπου θα στρίψετε δεξιά για να μπείτε στις Μέλανες. Αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού.

Στο χωριό υπάρχουν 3 πολύ γνωστές ταβέρνες, όλες βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο. Η πρώτη που θα συναντήσετε του Γιώργη Ξενάκη φημίζεται για τα ψητά της. Η δεύτερη ταβέρνα του Αποστόλη Ξενάκη φημίζεται για τον χωριάτικο κόκκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι και τριμμένο ξινότυρο . Μάλιστα η κόρη του, φτιάχνει χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

Μην ξεχάσεις:

Στις Μέλανες, ζήτησε να δοκιμάσεις οπωσδήποτε και νωπό ξινότυρο. Είναι λευκό τυρί φτιαγμένο από κατσικίσιο γάλα, που όσοι το έχουν δοκιμάσει έχουν ξετρελαθεί με την γεύση του! Το ξινότυρο και η ξινομυζήθρα είναι ό, τι καλύτερο και για την χωριάτικη σαλάτα, αντί για φέτα.