Σ’ έναν επιβλητικό ενετικό πύργο, σ’ ένα κτίριο-σύμβολο της Χώρας της Νάξου, βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Νάξου που είναι συγχρόνως και το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο των Κυκλάδων.

Τοποθεσία:

Βρίσκεται στο Κάστρο της Νάξου, στον Πύργο των Κρίσπι ή Πύργο του Γλέζου. Η είσοδος του μουσείου είναι στην Τρανή Πόρτα, στην βορειοδυτική πύλη του Κάστρου.

Τι θα δούμε εκεί:

Ο Πύργος των Κρίσπι (Crispi) ή αλλιώς Πύργος του Γλέζου, φιλοξενεί το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο των Κυκλάδων.

Ανάμεσα στα σημαντικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εκθέματά του ξεχωρίζουν τμήματα βυζαντινών ναών (όπως μαρμάρινες επιγραφές) αλλά και κάτι μοναδικό στον κόσμο: Η αποτοίχιση του τρούλου της Πρωτόθρονης.

Ο τρόπος που έχει αποτοιχιστεί ο τρούλος δεν έχει γίνει σε καμία εκκλησία του κόσμου και η τεχνική της αποτοίχισης εκθειάστηκε ακόμα και από τους πιο καταξιωμένους Ιταλούς αναστηλωτές και αρχιτέκτονες, που είναι εξειδικευμένοι σε ανάλογες τεχνικές.

Η ιστορία του κτιρίου παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον. Το 1207 εγκαθιδρύθηκε η φραγκική κυριαρχία στο Αιγαίο. Ο Ενετός Μάρκος Β’ Σανούδος δημιούργησε το κάστρο της Χώρας Νάξου με 12 περιμετρικούς πύργους, ένας από τους οποίους είναι ο σωζόμενος πύργος που φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο.

Πάνω από την κύρια είσοδο του πύργου, υπάρχει το οικόσημο του Ιωσήφ Barozzi. Επίσης, το υπέρθυρο της εσωτερικής θύρας του πύργου κοσμεί το οικόσημο των Crispi.

Από τη μεγάλη σάλα του πύργου, κόβει την ανάσα η εντυπωσιακή θέα της Χώρας και του λιμανιού.

Εξίσου μοναδική είναι η εικόνα της πρωτεύουσας από τη ταράτσα του Πύργου του Γλέζου, που την χρησιμοποιούσαν για να εποπτεύουν για επιδρομές, την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Ο πύργος ήταν ιδιοκτησία των Κρίσπι ενώ αργότερα πέρασε στα χέρια του Αγά. Μετά άνηκε στον Μεγάλο Διερμηνέα της Υψηλής Πύλης, Ιωσήφ Barozzi ενώ τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν ο Πέτρος Γλέζος, ο οποίος και τον δώρισε στο κράτος με την προϋπόθεση να γίνει μουσείο.

Το Βυζαντινό Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:30 μέχρι τις 15:00, εκτός από την Δευτέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 22850 22525.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: