Η Απείρανθος, είναι το μόνο χωριό της Νάξου το οποίο έχει πέντε μουσεία και βρίσκονται όλα στο κέντρο του χωριού.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Απειράνθου:

Είναι στο κέντρο του χωριού και σε αυτό εκτίθενται σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους και έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και έχει το όνομα του εμπνευστή της δημιουργίας του Μουσείου καθηγητή μαθηματικού Μιχάλη Μπαρδάνη.

Ο σημαντικός επιστήμονας συγκέντρωσε τα περισσότερα, παραχωρώντας τα στο κράτος και προτρέποντας τους συγχωριανούς του να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι πάντα ανοιχτό για αυτό αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22850 61725.

Το Γεωλογικό Μουσείο της Απειράνθου:

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του είδους του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου βρίσκεται στη είσοδο του χωριού. Στις προθήκες του εκτίθενται πάνω από 2500 σπάνια πετρώματα τόσο από το χωριό, τη Νάξο και τις Κυκλάδες όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και διάφορες περιοχές του κόσμου.

Το μουσείο είναι ανοικτό για κοινό όλες τις ημέρες (εκτός από τις αργίες) και το εισιτήριο στοιχίζει 2 ευρώ. Τηλέφωνο για περισσότερες πληροφορίες είναι το 22850 61725.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Απειράνθου:

Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και τα εκθέματά του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διαθέτει ειδικά τμήματα αφιερωμένα στη θάλασσα και την ξηρά.

Ο επισκέπτης θα θαυμάσει στο πρώτο τμήμα του μουσείου ένα μεγάλο φυσικό ενυδρείο, καθώς και μία υπέροχη συλλογή από 265 όστρακα του νησιού.

Στο τμήμα που είναι αφιερωμένο στην ξηρά, ξεχωρίζει η συλλογή της χλωρίδας που βρέθηκε στην υδρολογική λεκάνη του χειμάρρου Περαχωρίτη, πολύ κοντά στο χωριό. Στο ίδιο τμήμα, φιλοξενούνται δείγματα της πανίδας της Νάξου.

Είναι ανοικτό για το κοινό όλες τις ημέρες (εκτός από τις αργίες) από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο από τις 11.00 ως τις 17.30. Τηλέφωνο για περισσότερες πληροφορίες είναι το 22850 61622.

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών της Απειράνθου

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών λειτουργεί σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Απείρανθου. Ήταν ένα όραμα ετών του Μανώλη Γλέζου και του Νίκου Κατσουρού, το οποίο έγινε πραγματικότητα.

Στο μουσείο εκτίθενται έργα 75 Απεραθιτών εικαστικών, (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες και αγγειοπλάστες) αλλά και καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα. Το εισιτήριο εισόδου στοιχίζει 2 ευρώ.

Το μουσείο είναι για το κοινό ανοικτό όλες τις ημέρες (εκτός τις αργίες) από το Μάιο ως τον Οκτώβριο από τις 11.00 ως τις 17.30.

Το Λαογραφικό Μουσείο της Απειράνθου

Στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό οίκημα, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Το μουσείο αποτελείται από τρία δωμάτια (κουζίνα, εργαστήρι με αργαλειό και κρεβατοκάμαρα) και αυλή. Πρόκειται για μια αναπαράσταση από το εσωτερικό ενός χωριατόσπιτου, όπως ακριβώς ήταν πριν 100 χρόνια.

Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν όλα τα καθημερινά και τα αγροτικά εργαλεία, τα εργαλεία του βοσκού αλλά και τα ρούχα των Απεραθιτών περασμένων εποχών.

Το μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό όλες τις ημέρες (εκτός από τις αργίες), από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το εισιτήριο εισόδου στοιχίζει 2 ευρώ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι το 22850 61629.