Φτάνοντας στο νησί της Νάξου έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε δεκάδες μνημεία μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Το www.mynaxos.gr σας προτείνει τα 5 μνημεία που πρέπει να δει οπωσδήποτε κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί. Ποια είναι αυτά;

Η Πορτάρα

Το νησί των Παλατιών και η Πορτάρα είναι αδιαμφισβήτητα το επιβλητικό σύμβολο της Νάξου. Βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού και είναι η πρώτη εικόνα που έχει κάθε επισκέπτης φτάνοντας στο νησί. Η Πορτάρα είναι χτισμένη πάνω στο νησί των Παλατιών, ή το νησί του Βάκχου όπως λέγεται διαφορετικά και βρίσκεται στα αριστερά του λιμανιού της Νάξου.

Ύρια: Το ιερό του θεού Διόνυσου

Στην περιοχή των Υρίων, συναντάμε το Ιερό του Διόνυσου, που από τους ιστορικούς θεωρείται ο πρόδρομος του Παρθενώνα. Το Ιερό του Διονύσου βρίσκεται στα Ύρια, λίγα λεπτά μακριά από το χωριό Άγιος Αρσένιος και περίπου 10 χλμ από τη Χώρα.

Ο Κούρος και η Κόρη των Μελάνων

Δύο από τα χαρακτηριστικότερα αγάλματα- μνημεία όχι μόνο της Νάξου αλλά της Ελλάδας, είναι ο Κούρος και η Κόρη των Μελάνων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Μελάνων. Τα δύο εντυπωσιακά αγάλματα βρίσκονται στην περιοχή Φλεριό, μετά το χωριό Μύλοι και πριν το χωριό Κυνίδαρος, που απέχει περίπου 9 χλμ από τη Χώρα.

Ο ναός της Δήμητρας στο Σαγκρί

Στο χωριό Σαγκρί, σε μια περιοχή πλούσια από μοναστήρια, πύργους και αρχαία μνημεία, βρίσκεται ο Ναός της Δήμητρας ή αλλιώς το Ιερό του Γύρουλα. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο χωριό Σαγκρί, στο κέντρο του νησιού, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Χαλκί και 11 χλμ από την Χώρα.

Ο Κούρος του Απόλλωνα

O “ξαπλωμένος” Κούρος του Απόλλωνας είναι σημείο αναφοράς στο νησί. Το εντυπωσιακό μαρμάρινο άγαλμα, σύμβολο της περιοχής αλλά και της Νάξου, αξίζει την επίσκεψη σας. Ο Κούρος του Απόλλωνα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε τον 6ο αι.π.Χ και το μήκος του ξεπερνάει τα 10 μ. Είναι «ξαπλωμένος» στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του νησιού λόγω του όγκου του.