Η Παναγία Δροσιανή

Η Παναγία Δροσιανή είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες των Βαλκανίων και ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Νάξου. Βρίσκεται νότια του χωριού Μονή.

Η Παναγία Δροσιανή

Ιστορία:

Η Παναγία Δροσιανή εκτιμάται ότι κτίσθηκε ή τον 4ο ή τον 6ο αι.

Όλο το μοναστήρι αναδείχθηκε μετά το 1970, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ήταν θαμμένο και αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που έγιναν στο χώρο.

Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού. Οι γύρω χώροι σχηματίζουν έναν σταυρό.

Στο εσωτερικό του ναού υπήρχαν τρεις στρώσεις από τοιχογραφίες μοναδικής αξίας.

Οι δύο πρώτες στρώσεις έχουν αποτειχηθεί και έχουν μεταφερθεί σε μουσεία όπου και εκτίθενται.

Οι τοιχογραφίες που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης, είναι οι παλαιότερες και αυτές που αποκαλύφθηκαν στην τρίτη στρώση. 

Από αυτές τις εξαιρετικές τοιχογραφίες ξεχωρίζει αυτή του τρούλου, που απεικονίζει δύο Παντοκράτορες.

Όσο για την εικόνα της Παναγίας, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την αυθεντικότητα της, καθώς το μοναστήρι είχε αποτελέσει στόχο αρχαιοκαπήλων τη δεκαετία του ’70.

Η Παναγία Δροσιανή

Θρύλοι και παραδόσεις:

Η βαθιά πίστη των ανθρώπων έχει δημιουργήσει πολλές ιστορίες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και αποτελούν πια αναπόσπαστο «κομμάτι» της ιστορίας της Παναγίας της Δροσιανής.

Κάποιοι για παράδειγμα, λένε πως οι παλιοί έβλεπαν στο σημείο που είναι ο ναός κάθε βράδυ την Παναγία, για αυτό και χτίσθηκε εκεί.

Το όνομά της πάντως το πήρε, σύμφωνα με τους κατοίκους, λόγω ενός θαύματος: όταν πριν από πολλά χρόνια υπήρχε μια μακρά περίοδος ανομβρίας, έκαναν έκκληση στην Παναγία κι εκείνη έκανε το θαύμα της και άρχισε να βρέχει στην περιοχή.

Ένας άλλος θρύλος αφορά στη στρογγυλή μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται μπροστά από την εικόνα της Παναγίας: Λένε πως κάτω από αυτή την πλάκα υπήρχε ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας που κανείς δεν τολμούσε να τον πάρει γιατί θα τον μαρμάρωνε η εικόνα της Παναγίας. Ωστόσο κάποιοι αρχαιοκάπηλοι δεν έχασαν ευκαιρία και τη δεκαετία του ‘70 σύλησαν το χώρο και την επόμενη ημέρα οι χωρικοί βρήκαν την μαρμάρινη πλάκα να έχει μετακινηθεί. Κάνεις δεν έδωσε απάντηση για την ύπαρξη θησαυρού ή μη κάτω από την πλάκα.

Η Παναγία Δροσιανή

Το προσκύνημα στην Παναγία Δροσιανή:

Η Παναγία η Δροσιανή είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες του χρόνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η επίσκεψη την Μεγάλη Παρασκευή καθώς υπάρχει το “έθιμο των αρτιδίων”, που οι ρίζες του κρατούν στην εποχή του Βυζαντίου.

Σύμφωνα μ’ αυτό οι γυναίκες των γύρω χωριών ετοιμάζουν και προσφέρουν στους προσκυνητές αρτίδια και ντόπια ρακί μετά την Ιερά Αποκαθήλωση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: