Ο Πύργος της Πλάκας

Κοντά στο χωριό Τρίποδες (ή Βίβλος), βρίσκεται ο Πύργος της Πλάκας, για τον οποίο εκτός από τα ιστορικά στοιχεία υπάρχουν και πολλοί μύθοι…

Ο Πύργος της Πλάκας

Τοποθεσία:

Ο Πύργος της Πλάκας ή Παλιόπυργος, όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο χωριό των Τριπόδων, περίπου 7 χιλιόμετρα από τη Χώρα.

Ιστορία:

Ο πύργος ήταν όπως οι περισσότεροι πύργοι στο Αιγαίο, χτισμένοι με τεράστιες πέτρες, με ελάχιστα παράθυρα και πολεμίστρες.

Μέχρι τώρα σώζονται οι πέτρινες σκάλες που οδηγούσαν στις πολεμίστρες.

Σήμερα ο πύργος είναι κατεστραμμένος και σώζονται μόνο τα θεμέλια και η βόρεια πλευρά του.

Ο Πύργος της Πλάκας χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο. Από εκεί ειδοποιούσαν με διάφορα σινιάλα, όπως φωτιές, τα υπόλοιπα παρατηρητήρια του νησιού ώστε να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από επιθέσεις πειρατών.

Ο Πύργος της Πλάκας

Ο μύθος

Πολλοί είναι οι μύθοι και οι θρύλοι που έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για τον Πύργο της Πλάκας.

Ένας μύθος υποστηρίζει ότι ο πύργος έχει χτιστεί από Κύκλωπες και σ’ αυτούς οφείλεται η κατασκευή με γιγαντιαίους λίθους.

Ο πιο γνωστός θρύλος είναι εκείνος που αναφέρεται σ’ έναν βασιλιά και την κόρη του. Σύμφωνα με αυτόν λοιπόν, ένας βασιλιάς από τα παλιά, έβαλε στοίχημα ανάμεσα σε δύο νέους της εποχής, για το ποιος θα παντρευτεί την κόρη του. Ο ένας έπρεπε να φτιάξει έναν Πύργο μέσα σε μια μέρα και ο άλλος να φτιάξει το υδραγωγείο. Και οι δύο τελείωσαν τους άθλους στην ώρα τους και επέστρεψαν το βράδυ στο παλάτι για να διεκδικήσουν την κόρη του βασιλιά. Εκεί αλληλοσκοτώθηκαν και η κόρη έφυγε και έμεινε για πάντα στον Πύργο. Όλη την ημέρα καθόταν σε ένα τρίποδο σκαμπό και το βράδυ κατέβαινε και έλεγε το μέλλον στους ντόπιους. Όταν καταστράφηκε ο Πύργος, η κοπέλα εξαφανίστηκε και οι ντόπιοι βρήκαν μόνο το τρίποδο σκαμπό. Από το τρίποδο σκαμπό που έμεινε στον πύργο, λέγεται ότι, πήρε και το όνομά του το χωριό Τρίποδες.

Η επίσημη ιστοσελίδα του χωριού είναι αυτή.