Δανακός

Διάρκεια: 3-4 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 7/10

Σε αυτή τη διαδρομή που μας περιέγραψε η κα. Κατερίνα Βερυκόκκου, θα απολαύσεις παραδοσιακά κτίσματα, πλούσια βλάστηση αλλά και το Σπήλαιο της Χάλαντρης.

Ξεκινάς από το χωριό Δανακός, περνάς μέσα από αυτό και βγαίνεις απέναντι στο βουνό. Ακολουθείς το μονοπάτι και καταλήγεις σε κάτι χωράφια με ελιές. Αν πας δεξιά θα καταλήξεις στην περιοχή Χάλαντρη. Αν πας αριστερά θα καταλήξεις στην περιοχές Άγιος Ιωάννης και Θάλεια. Σας προτείνουμε να πάτε δεξιά, γιατί αριστερά είναι δύσβατα και μπορεί να χαθείτε.

Προχωράτε λοιπόν δεξιά και ακολουθείτε ένα πολύ καλά διατηρημένο πλινθόκτιστο μονοπάτι. Η διαδρομή είναι απολαυστική. Όσο βαδίζετε, θα δείτε υπέροχα κτήματα και πλούσια βλάστηση, καλοσυντηρημένους φράχτες αλλά και μικρά παλιά παραδοσιακά κτίσματα.

Προχωράς και αφού περάσεις 3 ή 4 πόρτες (υπάρχουν στο μονοπάτι, λόγω των ιδιοκτησιών, αλλά είναι ανοιχτές), κατευθύνεσαι αριστερά και φτάνεις σε έναν «τράφο» (χτιστό πεζούλι). Λίγα μέτρα μακριά από τον «τράφο» είναι και η σπηλιά της Χάλαντρης. Επειδή την επισκεφτήκαμε χειμώνα, δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στη σπηλιά, αλλά όλοι όσοι έχουν πάει λένε πως είναι πολύ εντυπωσιακή!

Ο δρόμος της επιστροφής είναι ο ίδιος με αυτόν που μας οδήγησε στη σπηλιά, ακολουθείς πίσω το πλινθόκτιστο μονοπάτι.

Tip: Πριν ξεκινήσεις, ρώτα κάποιον από το χωριό, αν η διαδρομή είναι ακόμα προσβάσιμη, όπως μας την περιγράφει η κα. Κατερίνα Βερυκόκκου, γιατί κάποιες φορές, κάποια σημεία, σε ορεινές περιοχές, μπορεί λόγω καιρικών συνθηκών να είναι απολύτως μη προσβάσιμα πια αλλά και επικίνδυνα.

Ειδικά για το σπήλαιο, όταν φτάσεις στο τελικό σημείο που περιγράφουμε, ρώτα κάποιον βοσκό ή κάποιον αγρότη να σου υποδείξει που είναι η είσοδος του, για να μην ψάχνεις μόνος σου, γιατί η πλούσια βλάστηση δυσκολεύει κάποιον που δεν ξέρει την περιοχή.