Ο Πύργος του Χειμάρρου

Διάρκεια: 3-4 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 8/10

Σε αυτή τη διαδρομή που μας περιέγραψε η κα. Κατερίνα Βερυκόκκου, θα δείτε ένα μοναδικό δάσος και εικόνες πλούσιας και άγριας βλάστησης, που είναι πρωτόγνωρες για το νησί.

Ξεκινάς από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, δεξιά στην βουνοκορφή του βουνού Ζας, λίγο έξω από το χωριό Φιλώτι.

Παίρνεις την δρόμο αριστερά από τον Πύργο του Χειμάρρου. Δεξιά έχει μια αλάνα με ένα καινούριο σπιτάκι. Συνεχίζεις, βγαίνεις σε μια μεγάλη αλάνα και πάλι, και παίρνεις το μονοπάτι αριστερά.

Ακολουθώντας το στενό χωμάτινο δρομάκι καταλήγεις σε ένα μαγευτικό δάσος με πολλές ποικιλίες δέντρων, μια εικόνα πρωτόγνωρη για το νησί.

Αν προχωρήσεις αρκετά θα βγεις σε αδιέξοδο. Πρέπει να γυρίσεις πίσω και με το που δεις μια χτιστή πεζούλα (τράφο την λένε οι ντόπιοι), ανεβαίνεις και ακολουθείς το μονοπάτι. Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί η περιοχή έχει πλούσια βλάστηση και πολλά δέντρα.

Ακολουθήσαμε το μονοπάτι προς τα κάτω και μετά από περίπου 2 ώρες περπατήματος (εσένα ίσως σου πάρει λιγότερο, γιατί μαζεύαμε και χόρτα περπατώντας) βγήκαμε στη θάλασσα, στον Κλειδό! Μια μαγευτική περιοχή που πρέπει οπωσδήποτε να πάτε, είτε όπως σας καθοδηγήσαμε, είτε με αυτοκίνητο!

Tip: Πριν ξεκινήσεις, ρώτα κάποιον από το χωριό, αν η διαδρομή είναι ακόμα προσβάσιμη, όπως μας την περιγράφει η κα. Κατερίνα Βερυκόκκου, γιατί κάποιες φορές κάποια σημεία, σε ορεινές περιοχές, μπορεί λόγω καιρικών συνθηκών να είναι απολύτως μη προσβάσιμα πια αλλά και επικίνδυνα.