Διαδρομή: Δανακός – Άγιος Παντελεήμονας- Άγιος Ιωάννης Θεολόγος- Γράμματα- Δανακός
Διάρκεια: 2 – 3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας:6/10
Πρόκειται για μια διαδρομή γεμάτη ξεχωριστές εικόνες και περίπου δύο ώρες περπάτημα ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση. Αξίζουν την προσοχή σας οι μοναδικές παλιές εκκλησίες αλλά και ένα «μητάτο», ένα παλιό κτίσμα, δηλαδή, στο οποίο οι χωρικοί φτιάχνουν τυρί.
Η διαδρομή ξεκινάει από το μονοπάτι που βρίσκεται αριστερά του χωριού του Δανακού, κάτω από τη Μονή του Φωτοδότη.
Είναι ένα ανηφορικό μονοπάτι. Προχωράς για περίπου 15 λεπτά απολαμβάνοντας την βλάστηση της περιοχής, καταλήγοντας στην κορυφή του βουνού.
Περπατάς αριστερά στο μονοπάτι και μετά δεξιά μέχρι να φτάσεις στο «μητάτο» που έχει εκεί. Η περιοχή αυτή λέγεται «Κακαβάς».
Ανεβαίνοντας λίγο πιο ψηλά θα δεις την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και ακριβώς δίπλα την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Είναι δυο παλιές και εγκαταλελειμμένες εκκλησίες.
Στον Άγιο Παντελεήμονα, υπάρχουν τοιχογραφίες σε τρία στρώματα, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητά του.
Στην Αγία Παρασκευή, όπως θα παρατηρήσετε, οι τοιχογραφίες είναι ολόσωμες και λείπουν τα μάτια. Παλαιότερα λεγόταν πως αν από εκκλησία που δεν λειτουργεί βγάλεις τα μάτια από την εικόνα, τα βάλεις σε νερό που βράζει και πιεις το νερό αυτό, φέρνει υγεία, απόψεις που στην εποχή μας χαρακτηρίζονται δεισιδαιμονίες.
Συνεχίζουμε, προχωρώντας στο μονοπάτι που είναι κάτω από τις εκκλησίες και πλέον βαδίζουμε προς τον Άι Γιάννη, τον Θεολόγο, στην περιοχή «Γράμματα».
Προχωράμε μέχρι να φανεί η εκκλησία και στρίβουμε δεξιά στο μονοπάτι που είναι σχηματισμένο. Συνεχίζουμε μέχρι να καταλήξουμε στην εκκλησία περνώντας από μια περιοχή με πηγές και τρεχούμενο νερό.
Βγαίνουμε από το πάνω μέρος του οικισμού, αριστερά και προχωράμε δίπλα στον χτιστό φράχτη, στην ουσία πάμε γύρω- γύρω από τον φράχτη, μέχρι να δούμε το μονοπάτι που καταλήγει στον Δανακό. Αφού φανούν στο βάθος κάποια σπίτια, προχωρώντας θα φτάσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε δηλαδή, στη Μονή του Φωτοδότη.
TIP: Πριν ξεκινήσετε είναι αναγκαίο να ρωτήσετε τους ντόπιους, αν η διαδρομή είναι ακόμα προσβάσιμη γιατί κάποιες φορές κάποια σημεία, σε ορεινές περιοχές, μπορεί λόγω καιρικών συνθηκών να είναι μη προσβάσιμα και κυρίως επικίνδυνα.
Ευχαριστούμε την κ. Κατερίνα Βερυκόκκου για την περιγραφή της διαδρομής και τις πολύτιμες πληροφορίες της.