Φιλώτι

Το χωριό Φιλώτι βρίσκεται 18,3 χλμ ανατολικά της Χώρας της Νάξου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και των Κυκλάδων.

Φιλώτι

Έχει πλούσια ιστορία, πολλά και σημαντικά μνημεία και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για εκείνους που αγαπούν την πεζοπορία, μιας και υπάρχουν πολλά περιπατητικά μονοπάτια.

Φιλώτι

Η γραφική του πλατεία με τον πλάτανο είναι γεμάτη με κόσμο το καλοκαίρι ενώ δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί σε μια βόλτα στο εσωτερικό του χωριού με τα στενά σοκάκια και τα παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια.

Φιλώτι

Ιστορία και Μνημεία:

Το χωριό πήρε το όνομά του από το ιωνικό προσωνύμιο Φιλώτης.

Στο Φιλώτι, ο επισκέπτης μπορεί να δει μια πλειάδα από μνημεία και εκκλησίες: τον Πύργο του Χειμάρου, τον Πύργο του Μπαρότσι, την ιδιωτική συλλογή νομισμάτων Νικολάου Μουστάκη, την εκκλησία της Παναγίας, το ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αλλά και την βρύση τω Αργιών.

Μην ξεχνάτε βέβαια, πως το Φιλώτι είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Ζας (Ζευς), πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό μέρος για πεζοπορία.

Οι κάτοικοι του Φιλωτίου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την τυροκομία. Είναι ούτως ή άλλως ένα χωριό ιδιαίτερα γνωστό για τα εκλεκτά αμνοερίφιά αλλά και τα τυριά του, όπως το «αρσενικό».

Στο Φιλώτι, στην πλατεία του χωριού με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, πέρα από τα καφενεία και τις ταβέρνες, υπάρχουν τράπεζες, ζαχαροπλαστεία, εμπορικά καταστήματα, ταχυδρομείο και αστυνομικό τμήμα.

Φιλώτι

Πώς θα πας:

Με ιδιωτικό αυτοκίνητο η μοτοσικλέτα, μπορείς να φτάσεις ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Χώρα – Γαλανάδο – Σαγκρί – Χαλκί – Φιλώτι ή Χώρα- Ποταμιά- Χείμαρρος/Τσικαλαριό- Χαλκί- Φιλώτι.

Το Φιλώτι συνδέεται με τη Χώρα με δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΤΕΛ www.naxosdestinations.com

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: