Διαδρομή: Άγιος Αρσένιος- Αγία Άννα (Πεζοπορία)
Διάρκεια: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 3/10

Την διαδρομή αυτή μας την πρότεινε ο Πολιτιστικός και Οικολογικός Σύλλογος Αγίου Αρσενίου Νάξου.

Ξεκινάς από το πάνω μέρος του Αγίου Αρσενίου και καταλήγεις στην παραλία της Αγίας Άννας. Πριν ξεκινήσεις φρόντισε να προμηθευτείς νερό, γιατί όλη η διαδρομή είναι μέσα από τα λιβάδια και δεν υπάρχει κάποιο εμπορικό κατάστημα στον δρόμο.

Στην πεζοπορία αυτή θα δεις την βλάστηση, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και στο τέλος φυσικά την υπέροχη παραλία της Αγίας Άννας.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένο μονοπάτι, άρα το πιο ασφαλές είναι να πηγαίνεις όπως πηγαίνει ο δρόμος, αλλά μέσα από τα χωράφια για να είσαι ασφαλής, καθώς είναι επαρχιακός δρόμος και δεν υπάρχει φυσικά πεζοδρόμιο.

Βγαίνεις από το χωριό Αγ. Αρσένιος και κάνεις αριστερά, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Αγία Άννα/ Πλάκα.

Μετά από 50 μέτρα θα δεις ένα μεγάλο αρδευτικό κανάλι, ενώ δεξιά και αριστερά λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες. Συνεχίζεις, όπως πηγαίνει ο δρόμος μέχρι να συναντήσεις τα πρώτα σπίτια στα δεξιά σου.

Τα σπίτια αυτά είναι πολύ όμορφα και χαρακτηριστικό τους είναι οι μεγάλοι κήποι με τις τεράστιες βουκαμβίλιες. Ανεβαίνεις τον ανηφορικό δρόμο, περνάς και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες μέχρι να καταλήξεις στο υψηλότερο σημείο του λόφου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό σημείο, αφού δεξιά κι αριστερά έχει δύο τεράστιους βράχους.

Συνεχίζεις, πάνω στον κεντρικό δρόμο.Αυτή η περιοχή είναι γνωστή και ως Κάπαρες. Στο επόμενο χιλιόμετρο θα δεις να αρχίζει και η περιοχή της Αγίας Άννας. Είναι εκεί που υπάρχει το μεγάλο κτίριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ένα βενζινάδικο και ένα μίνι μάρκετ. Είσαι ένα βήμα σχεδόν πριν τη θάλασσα.

Προχωράς στον δρόμο- δεν έχει πια αγροκτήματα αλλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία στα δεξιά σου και στα 300 μέτρα βρίσκεσαι στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Άννας.

Δεξιά σου απλώνεται η μοναδική παραλία της Αγίας Άννας με τα καταστήματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα beach bars και τις ταβέρνες.

Μπροστά σου είναι ο λόφος με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Αριστερά είναι το Κεδροδάσος της Αγίας Άννας. Περνώντας μέσα από εκεί βγαίνεις στην παραλία του Μάραγκα και στην συνέχεια στην Πλάκα.