Οι περισσότεροι στις διακοπές σας αναζητάτε τις αγορές και τα καταστήματα με τα λεγόμενα σουβενίρ, τα αναμνηστικά δωράκια που θα σας θυμίζουν τις όμορφες ημέρες που περάσατε.

Η βόλτα για τις αγορές τοπικών σουβενίρ, σας προτείνουμε να ξεκινήσει από την παραλία. Μπείτε στο στενό δεξιά του καταστήματος της ΕΑΣ Νάξου και δείτε τα πρώτα μαγαζιά, ένα βιβλιοπωλείο και ένα κατάστημα υποδημάτων.

Στρίψτε αριστερά και ανεβείτε την ανηφόρα. Σε αυτόν τον δρόμο θα βρείτε να αγοράσετε χειροποίητα δερματινά είδη, όπως παπούτσια και τσάντες αλλά και αναμνηστικά δωράκια.

Προχωρήστε όπως πηγαίνει ο πεζόδρομος και μείνετε αριστερά. Αφού περάστε ένα μεγάλο εστιατόριο, θα δείτε μπροστά σας να ξεκινούν όλα τα μαγαζιά με τα σουβενίρ και τα είδη λαϊκής τέχνης. Ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες γκαλερί με έργα από Ναξιώτες καλλιτέχνες.

Συνεχίζετε τον κατηφορικό δρόμο και λίγο πριν τα μπαράκια, θα δείτε μαγαζιά με χειροποίητα δώρα και κοσμήματα. Οι βιτρίνες τους σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή. Όταν μπείτε μέσα θα δείτε πως και οι τιμές είναι πολύ προσιτές.

Αφού περάσετε τα μπαράκια που υπάρχουν δεξιά κι αριστερά σας, θα βρείτε καταστήματα με αγαλματάκια και σουβενίρ πάλι, με γυναικεία αξεσουάρ, κοσμήματα και ρούχα. Συνεχίζετε να προχωράτε και στρίψτε αριστερά στο ζαχαροπλαστείο του «Μαθιάσου».

Σε αυτό τον δρόμο θα βρείτε κι άλλα μαγαζιά με αναμνηστικά, γκαλερί με πίνακες, ένα μαγαζί με χειροποίητη ζωγραφική σε ρούχα, παπούτσια και αντικείμενα αλλά και το μαγαζί με τα παραδοσιακά λικέρ και γλυκά.

Εκεί στρίβεται δεξιά και μετά αριστερά. Όλος αυτός ο δρόμος στην παλιά πόλη είναι γεμάτος με μαγαζιά.

Ψάξτε να βρείτε τα «ματάκια» της Νάξου (είναι ένα κοχύλι που γίνεται κόσμημα και λένε πως φέρνει τύχη και χρήμα σε αυτόν που το έχει).

Στο τέλος του δρόμου θα βρείτε χειροποίητα δώρα, ασημικά και έναν μανάβικο. Εκεί που θα δείτε τις καφετέριες και τις ταβέρνες, τελειώνει και ο πεζόδρομος με τα εμπορικά καταστήματα.