Ανάκτορο των Ιησουιτών μοναχών

Το επιβλητικό ανάκτορο των Ιησουιτών Μοναχών βρίσκεται στην καταπράσινη και γεμάτη λιόδεντρα κοιλάδα των Καλαμιτσίων, κοντά στο χωριό Μέλανες.

Τοποθεσία:
Το ανάκτορο των Ιησουιτών μοναχών βρίσκεται στην περιοχή Καλαμίτσια, απέχει 2 χλμ από το χωριό Μέλανες και 7 χλμ από τη Χώρα.

Ιστορία:

Το 1673, ο Ιησουίτης μοναχός Ροβέρτο Σωζέ επέλεξε την καταπράσινη κοιλάδα των Καλαμιτσιών για να φτιάξει αυτό το λαμπρό οικοδόμημα.

Οι εργασίες όπως δείχνουν οι ιστορικές και αρχιτεκτονικές μελέτες ξεκίνησαν την περίοδο 1679-1681 και ολοκληρώθηκαν το 1683.

Το ανάκτορο χτίστηκε στα συντρίμμια ενός παλιότερου δουκάτου με χρήματα της οικογένειας του Ροβέρτο Σωζέ.

Όταν ολοκληρώθηκε το χτίσιμό του, όπως αναφέρεται και σε βιβλία πολλών περιηγητών της εποχής, όλοι μιλούσαν για ένα κτίσμα μοναδικής αρχιτεκτονικής αλλά και εντυπωσιακής χλιδής, που όμως προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.

Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία και χώρος περισυλλογής των Ιησουιτών μοναχών. Στην πορεία του χρόνου πέρασε στην κυριότητα άλλων ταγμάτων των Καθολικών.

Το ανάκτορο αποτελείται από ένα διώροφο κτίσμα καλυμμένο με θόλο και πτέρυγες χτισμένες περιμετρικά ενώ έχει πολλούς βοηθητικούς χώρους.

Ακόμα και σήμερα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ο εντυπωσιακός περιστεριώνας.

Στον περίγυρο μπορεί κανείς να δει τα μαγειρεία, τα πλυσταριά, τους στάβλους και τους ξενώνες.

Ανάκτορο των Ιησουιτών μοναχών

Μύθοι:

Δεν είναι λίγες οι ιστορίες που ακούγονται για το ανάκτορο των Καλαμιτσιών που αγγίζουν τα όρια του θρίλερ.

Ο θρύλος λέει πως στο ανάκτορο υπήρχε για πολλά χρόνια κρυμμένος ένας μεγάλος θησαυρός, ο οποίος και βρέθηκε λίγο πριν το 2000.

Άλλοι πάλι αναφέρονται σε νεράιδες και πνεύματα που κάνουν «αισθητή» την παρουσία τους τα βράδια…

Ανάκτορο των Ιησουιτών μοναχών

Η επίσκεψη στο ανάκτορο των Καλαμιτσιών:

Το ανάκτορο είναι ερειπωμένο και πλήρως προσβάσιμο όλες τις ώρες της ημέρας. Μιας και δεν έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης πολλά σημεία του ανακτόρου και των γύρω κτιρίων δεν είναι ασφαλή και η επίσκεψη εκεί απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: