Όποιος βρεθεί για λίγες ημέρες στη Νάξο θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την ιστορία του νησιού μέσα από τα ενδιαφέροντα μουσεία που βρίσκονται τόσο στη Χώρα, όσο και στα χωριά.

Το www.mynaxos.gr σας προτείνει τα 5 μουσεία που πρέπει να επισκεφτεί οπωσδήποτε κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά το νησί. Ποια είναι αυτά;

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Σε μια περιοχή γεμάτη μνημεία και ενετικά κτίσματα, στη Χώρα της Νάξου, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανάμεσα στα εκατοντάδες εκθέματα, θα βρεις τα περίφημα κυκλαδικά ειδώλια καθώς και ένα πανέμορφο ψηφιδωτό.Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή του Κάστρου, δίπλα από την Μητρόπολη των Καθολικών και το Μοναστήρι των Καπουκίνων.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Γύρουλα

Στο καταπράσινο Σαγκρί, υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο του «Γύρουλα», που έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία για τον τρόπο κατασκευής του αλλά και εναρμόνισής του με το φυσικό περιβάλλον. Στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται σημαντικά ευρήματα από τον Ναό της Δήμητρας που χρονολογούνται στις αρχές του 6ου π.Χ.

Ενετικό Μουσείο

Η αίγλη της παλιάς Νάξου, η παράδοση και οι συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούσαν στο Κάστρο «ζωντανεύουν»στο Ενετικό Μουσείο. Η είσοδος του Ενετικού Μουσείου είναι στο Κάστρο της Νάξου, στην Τρανή Πόρτα, στην βορειοδυτική πύλη του Κάστρου.

 

Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του είδους του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το Γεωλογικό Μουσείο Απειθάνθου βρίσκεται στη είσοδο του χωριού. Στις προθήκες του εκτίθενται πάνω από 2500 σπάνια πετρώματα.

Βυζαντινό Μουσείο

Σ’ έναν επιβλητικό ενετικό πύργο, σ’ ένα κτίριο-σύμβολο της Χώρας της Νάξου, βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο Νάξου, που είναι συγχρόνως και το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο Κάστρο της Νάξου, στον Πύργο των Κρίσπι ή Πύργο του Γλέζου. Η είσοδος του μουσείου είναι στην Τρανή Πόρτα, στην βορειοδυτική πύλη του Κάστρου.