Η καρυδόπιτα είναι ένα γλυκό που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά. Ως κύρια συστατικά έχει τα καρύδια, το σιμιγδάλι και τον χυμό πορτοκαλιού.

Υλικά:

  • 1 βούτυρο 250γραμμαρίων
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1/2 κιλό γάλα
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 3 πορτοκάλια στιμμένα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:

  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • φλούδα λεμονιού

 

Εκτέλεση:

Χωρίζω τα αυγά και χτυπάω τα ασπράδια μαρέγκα.

Βάζω στο μπολ το βούτυρο με τους κρόκους- από τα αυγά- και τη ζάχαρη. Τα χτυπάω πολύ καλά.

Στη συνέχεια προσθέτω το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το γάλα και το μπέικιν.

Μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού διαλύω καλά την σόδα και την ανακατεύω πολύ καλά με το υπόλοιπο μίγμα.
Στη συνέχεια, προσθέτω το κανελλογαρύφαλλο και τα καρύδια.

Τα τοποθετώ σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνω σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Αφού βγάλω την καρυδόπιτα απο το φούρνο την αφήνω να κρυώσει και μετά φτιάχνω το σιρόπι .

Για το σιρόπι:

Βάζω σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί και τα αφήνω να πάρουν μια βράση για περίπου 5-7 λεπτά.
Χαράζω την καρυδόπιτα σε κομμάτια και την σιροπιάζω

Τη συνταγή μας παραχώρησε ο Σύλλογος Μύλων – Κουρουνοχωρίου και τους ευχαριστούμε πολύ

Φωτο: giorgostsoulis.com