Διάρκεια: 5-6 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 8/10

Σε αυτή τη διαδρομή που μας περιέγραψε η κα. Κατερίνα Βερυκόκκου, θα δεις ένα επιβλητικό βυζαντινό κάστρο, ένα δάσος με πεύκα και στο τέλος την παραλία του Πάνορμου.

Αφήνεις το αυτοκίνητο κοντά στον Πύργο του Χειμάρρου και κατεβαίνεις στον δρόμο αριστερά, προς Καλαντό. Στρίβεις και ακολουθείς τον δρόμο, όπως πηγαίνει προς τα αριστερά. Προχωράς προς την ίδια κατεύθυνση και συναντάς έναν στάβλο με ζώα και κοτόπουλα. Απέναντι υπάρχει μια «αμπασιά» (πρόχειρη πόρτα αγροκτήματος). Την ανοίγετε και βλέπετε το μονοπάτι. Προχωράς παραπλεύρως ενός «τράφου» (χτιστό πεζούλι) και κατευθύνεσαι δεξιά.

Συναντάς ένα δάσος με πεύκα και άλλα δέντρα και προχωράς πάνω στο μονοπάτι που φαίνεται με δυσκολία. Μπροστά σου είναι ένα «μητάτο» (βοηθητικό κτίσμα βοσκού). Όταν φτάσεις εκεί θα δεις να απλώνεται από κάτω ο Πάνορμος, ένα τοπίο πραγματικά μαγευτικό.

Ανεβαίνεις προς τα πάνω και βλέπεις άλλο ένα «μητάτο». Φτάνοντας στην κορυφή μένεις άναυδος: Μπροστά σου είναι ένα πολύ εντυπωσιακό βυζαντινό κάστρο. Κατεβαίνεις κάτω το μονοπάτι, από την άλλη πλευρά και μετά από αρκετή ώρα περπατήματος, φτάνεις στον Πάνορμο.  

Tip: Πριν ξεκινήσεις, ρώτα κάποιον από το χωριό, αν η διαδρομή είναι ακόμα προσβάσιμη, όπως μας την περιγράφει η κα. Κατερίνα Βερυκόκκου, γιατί κάποιες φορές κάποια σημεία, σε ορεινές περιοχές, μπορεί λόγω καιρικών συνθηκών να είναι απολύτως μη προσβάσιμα πια αλλά και επικίνδυνα. Πάρε μαζί σου οπωσδήποτε νερό και φαγητό γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσεις να φας κάτι, βλέπεις, είναι μεγάλη διαδρομή!