Διάρκεια διαδρομής: 1 ώρα

Βαθμός δυσκολίας: 3/10

Ξεκινώντας από το γκαράζ του Κουρουνοχωρίου διασχίζεις κατά μήκος όλο το χωριό. Περνάς μπροστά από την  εκκλησία του Χριστού -Μεταμόρφωση του Σωτήρος- και κατεβαίνοντας συναντάς μέσα σ΄ ενα περιβόλι το τραπεζάκι που έκατσε ο βασιλιάς Όθωνας και χάραξε το οικόσημό του .

Προχωρώντας συναντάς το εργαστήρι λαϊκής τέχνης της Ανδριανής Τουλούπη. Κατηφορίζοντας, αρχίζεις και περπατάς μέσα στα περιβόλια τα οποία είναι γεμάτα από μανταρινοπορτοκαλιές και άλλα δέντρα .

Ο «ναός» – με το νερό- τρέχει κατά μήκος όλης της διαδρομής και ποτίζει όλη την κοιλάδα των Μελάνων. Περίπου στο μέσον της διαδρομής βρίσκεται η θαυματουργή εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου- Αγίου Νικοδήμου. Στο κάτω μέρος της εκκλησίας υπάρχει προσκυνητάρι στο σημείο που έκανε θαύμα ο Άγιος Νεκτάριος . 

Σε 7 λεπτά περίπου και προχωρώντας ανάμεσα στα περιβόλια φτάνεις στην είσοδο του χωριού στους Μύλους . Το πρώτο πράγμα που συναντάς είναι η αιωνόβια «Κουκουμαριά».

Ανεβαίνοντας άλλο ένα φυτό σε αφήνει άφωνο. Μια τεράστια δίχρωμη βουκαμβίλια κάνει  με την ομορφιά της και τον πιο έμπειρο περιπατητή να σταθεί και να την φωτογραφήσει.

Μπαίνοντας στο μικρό αλλά μαγευτικό χωριό Μύλοι, συναντάς δύο μεγάλα αιωνόβια  πλατάνια που απλώνουν τα τεράστια κλαδιά τους και σου προσφέρουν απλόχερα τη δροσιά τους.

Το τρεχούμενο νερό σε καλεί να βάλεις μέσα τα κουρασμένα πόδια σου και να πάρεις τη δροσιά του. 

Στα πέτρινα παγκάκια που υπάρχουν γύρω από την τεράστια κουφάλα του πλατάνου μπορείς να ξαποστάσεις, να πιείς δροσερό νερό από την πέτρινη  βρύση αλλά και να απολαύσεις τη μαγευτική θέα. 

Το νερό που τρέχει λίγο παραπέρα σχηματίζει μικρούς αλλά πανέμορφους καταρράκτες που σκάνε με δύναμη μέσα στις «άφουκλες». 

Εκεί δίπλα ακριβώς στέκει μικρό αλλά θαυματουργό το ξωκλήσι του Αγίου Κυπριανού και της Αγίας Ιουστίνης που φτιάχτηκε εκεί ύστερα από τάμα κάποιου χωριανού. Στο σημείο αυτό πρέπει να διαλέξεις ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις.

Πηγαίνοντας δεξιά και προχωρώντας μέσα από ένα κατάφυτο μονοπάτι θα βρεθείς στη θέση μαρμαρωτή όπου εκεί υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νερόμυλους του χωριού.

Μπροστά σου η φύση δείχνει όλο της το μεγαλείο. Μικρές λιμνούλες σχηματίζονται από τα νερά που τρέχουν . Το τοπίο είναι φανταστικό. Από το μονοπάτι αυτό μπορείς να περάσεις στο απέναντι χωριό των Αγίων Αποστόλων.

Αν ακολουθήσεις την άλλη διαδρομή θα ανέβεις την σκάλα του χωριού που έχει έναν τεράστιο κισσό. Καθώς ανεβαίνεις συναντάς συνέχεια μικρούς καταρράκτες καθώς διασχίζεις το δρόμο των νερών.

Φτάνεις λοιπόν στους Πάνω Μύλους και παίρνοντας το μονοπάτι του Μπαρού σε  10 λεπτά περίπου βρίσκεσαι στον περίβολο της Παναγιάς της Φλεριώτισσας. 

Ανηφορίζοντας, σε  5 λεπτά  συναντάς την πηγή που από εκεί βγαίνει το τρεχούμενο νερό που υδρεύει 4 χωριά.

Πριν φτάσεις στο περιβόλι του Κούρου όπως περπατάς δεξιά θα συναντήσεις το θρυλικό «μπαούλο της βασίλισσας» που η μυθολογία λέει πως πρέπει να χυθεί αίμα 40 αδελφών για να ανοίξει και να εμφανιστεί ένας αμύθητος θησαυρός.  

Περπατώντας  μπαίνεις σε ένα μαγευτικό τοπίο που δεξιά και αριστερά δεσπόζουν τεράστια αιωνόβια πλατάνια. Μια στενή ξύλινη πόρτα ανοίγει για να μπεις  στο περιβόλι του Κούρου που χρόνια τώρα τον φιλοξενεί.

Στο σημείο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να ακούσει την ιστορία του Κούρου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του περιβολιού  αλλά και να δροσιστεί πίνοντας το αναψυκτικό που έχει παγώσει μέσα στο πηγάδι του Στέλιου Κονδύλη.

Αν αντέχεις να ανέβεις λίγο ακόμα το μικρό αλλά δύσβατο μονοπάτι θα μπορέσεις να δεις και την Κόρη των Μελάνων που υπάρχει στην κορυφή του λόφου.