Διάρκεια: 5-6 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: 8/10

Φτάνεις με το αμάξι στην περιοχή Καλαντός, όπου είναι και η αφετηρία αυτής της διαδρομής. Ανεβαίνεις τον λόφο μέχρι τον «μητάτο» (πρόχειρο κτίσμα βοσκών) που θα δεις στην κορυφή.

Από τα δεξιά ξεκινάει και το μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην παραλία που βλέπεις. Το ακολουθείς και λίγο αργότερα κάνεις αριστερά, όπως πηγαίνει. Αυτό καταλήγει στην παραλία που λέγεται Ρίνα.

Μια μοναδική παραλία, εντελώς μοναχική ακόμη και το καλοκαίρι. Εκτός από την αμμουδιά και την παραλία, μπορείς να δεις και τις πραγματικά μοναδικές σπηλιές, που σε άλλο σημείο του νησιού δεν θα δεις, ειδικά σαν αυτές.

Από εκεί δεν υπάρχει μονοπάτι, αλλά μόνο ένας τράφος (πέτρινο χώρισμα αγροτεμαχίων, σαν κοντός τοίχος) και αυτός θα σε οδηγήσει στην επόμενη παραλία, λίγο πριν το Σπεδό.

Προχωράς δίπλα στον τράφο, περνάς μέσα από ένα δάσος και βγαίνεις σε μια μικρή παραλία. Δίπλα βλέπεις την παραλία του Σπεδού.

Ο τράφος που συνεχίζεται, καταλήγει σε μια αμπασιά (πρόχειρη πόρτα) κτήματος την οποία ανοίγεις και προχωράς μέσα στο δάσος που είναι μπροστά σου.

Ανεβαίνεις την ορεινή περιοχή ακολουθώντας το μονοπάτι μέχρι που βλέπεις μπροστά σου τον Πύργο της Ρίνα ή «Παλιόπυργο» όπως λέγεται. Είναι ένας γκρεμισμένος πύργος, περίπου ίδιας ηλικίας με αυτόν του Χειμάρρου.

Αν προχωρήσεις λίγο ακόμα, θα δεις στο βάθος την παραλία του Καλαντού. Από εκεί υπάρχει κανονικό μονοπάτι για να σε οδηγήσει εκεί από όπου ξεκίνησες.

Tip: Πριν ξεκινήσεις, ρώτα κάποιον από το χωριό, αν η διαδρομή είναι ακόμα προσβάσιμη, όπως μας την περιγράφει η κα. Κατερίνα Βερυκόκκου, γιατί κάποιες φορές κάποια σημεία, σε ορεινές περιοχές, μπορεί λόγω καιρικών συνθηκών να είναι απολύτως μη προσβάσιμα πια αλλά και επικίνδυνα.